Followers

Friday, January 29, 2010

~oh...ira memang memahami jiwa ibu~

inilah kezutan budak si tecit ni tunjuk kan smlm...
tarrraaaaaa...


serius muka nak control badan tu


abg pon excited tgk adik camni..


eh..eh...cam nak tumbang je...haha

Sebenarnya masa ni aku dlm toilet,abah dia kat ats tgh solat..b4 masuk toilet aku nengok wani&asif ok je khusyuk layan tv..jd mmg kalo dorang tgh khusyuk layan tv camtu dorang x kacau adik dia.Tapi aku dlm toilet tu telinga kena peka lah dgn bunyi2an kat luor tu.Pas2 drpd diam jek tetiba dgr asif&wani gelak sakan..aku pon menjerit lah tanya wani naper...tp langsung 2org ni x jawab..duk ketawa lagi...aku ni cpt2 lah kluor..tanya wani kenapa..?pas2 wani panggil..ibu..marilah sini tgk adik ni...sambil duk gelak2 x henggat...cpt2 aku pi depan..rupanya si tecit ni br pandai duduk...abg&kakak lah yg sonok sakan...
ira ni cam memahami je jiwa ibu ni..baru je ibu bercakap2 dgn abah yg x sabar nk tunggu ira pandai duduk..sng leh letak dia dlm walker..tp letak baby dlm walker sentiasa sbnrnya x elok gak drpd aku baca buku2lah...takut nti dorang x confident nak jalan.mmg aku pon praktikkan semua ni kat anak2 aku.kira kekadang jelah pakai walker&baby pon rsnya bukan nyer suka sgt pun duk dlm walker kan...awal2 je x salah aku.tp aku nak ambik kesempatan nk letak dia dlm walker ni sng time aku nak masak..leh duk skali dgn aku kat dapor,bior dia main masak2.kalo x xleh tinggal.time aku duk dpn ni skali dgn ira...leh je bebas2 kan dia kat lantai....

ni iklan jap gambor misai charlie chaplin....hehe ni gambo aku ambik beberapa hr yg lepas kot masa ira main pensel kaler abg....hah ambik dah ada misai..





Wednesday, January 27, 2010

~Jual Beli~

Sebenarnya ni aku duk risaukan wani ...dah dkt 1bln dah skolah tp dia tetap x faham lagi & x pandai lagi nk beli2..nak wat camner sblm ni duk umah x penah dia kuar2 beli ke...mmg aku x kasik..duk dlm umah je kena kurung...wakaka..

ni citer kmarin..dia balik dr sekolah sampai umah dia tanya mana aku letak bekal dia..padahal aku dh letak dlm beg dia...poket dpn tu je..mmg tmpt slalu bekal dia duduk lah..boleh dia x jumpa..pas2 aku tanya lah dia mkn ke tak...dia cakap dia belilah...mmg bekal x luak langsung..pas2 dlm ptg sket camtu aku tanya dia..balance duit aku bg pg td tu ada brp..pas2 dia terus jawab..ibu letak beg duit kakak dkt poket tgh eh?kakak cari2 x jumpa..pas2 tgk jatuh kat lantai dah kakak terpijak...laa..camner lah leh x jumpa...dia ckp entah x nmpk pon..pas2 aku tanya lah..dah mkn ke tak rehat td...dia ckp mkn..tanya makan apa dia jwb apam balik..
pas2 tgh mlm pulak aku tanya lagi pasal dia mkn kat skolah tu...tuptup ada terkeluar cerita kawan dia tolong bayarkan..aku pon terkejut lah sbb aku dah pesan dgn dia x yah pinjam2 duit org sbb sblm ni aku dpt tau dia ada pinjam duit kawan..huhu entah biler anak aku ni pandai pinjam2 duit..sblm ni duit pon x penah pegang sndiri.air&makanan aku dah bekal kan..aku dah buat kuih keria utk dia..6ketul aku letak dlm tu cam biasa lah kalo aku bekalkan apa2 suh mkn dgn kwn2 sbb kwn baik dia tu parents dia bekerja.jd sian lak dgn dia bekal mmg x sempat lah mak dia nk buat tu yg aku suh dorang mkn sesama.pas2 makan pinjam duit kawan pulak...

hah ilang kes smlm pg td aku ambik beg duit dia,bukak2 tgk RM2 yg aku letak smlm x gerak..aduyai...menyinga lagi aku pg2 hari...maknanya mmg banyak lah dia pinjam duit kawan dia..coz smlm dia bg tau dia makan nasi&apam balik..mmglah bebudak kan..tp xleh nk biarkan dia camni..kalo emergency lain cerita.x best lah nanti nama anak aku glamer kat parents budak2 lain yg kuat pinjam duit org.kalo glamer sbb bijak pandai lain cerita kan.nak2 kawan2 dia semua parents dia aku kenal..x ke malu aku..x pon salah2 parents dorang bermasam muka lak dgn aku..mana tau kan kalo ada parents yg ambik serius benda ni.

Sebelum ni kalo wani ni cerita yg bekal dia kawan2 dia makan jugak&dia belanja kawan2 dia..aku x kisah...tp kalo dgr dia "PINJAM" mmg x sedap di dengar kan..maka pg td aku kasik dia RM4.20 ..RM2 utk dia blanjer.RM2 utk bayar balik pada kawan dia&20sen kasik kat kawan baik dia yg belikan dia aiskrim masa nk balik skolah kmarin..wani pon x tau banyak mana dia belanja kmarin yg guna duit kawan dia.jdnya lump sum jelah aku kasik 2 hengget tu..aduh payah tol..kalo ckp bab jual beli dgn wani ni..harga makanan kat sekolah tu dia x tau pon.main hentam je bg tau aku..rasanya aku kena main pondok2 lah dgn wani ni...main jual beli ke...tgklah hr minggu ni ke aku ajak dia main jual beli...mainan dia yg mesin duit tu ada&elok lagi tu.boleh lah aku guna mainan tu...tapi yg semestinya ibu dia lah yg jd CASHIER aka TUAN KEDAI...kahhhhh3..wani &asif tukang beli yer...


Tuesday, January 26, 2010

~MATA dah pegi sekolah~

Selasa minggu lepas..wani balik sekolah bagi tau yg spek dia patah...aduhai geram je dengar...bukan murah2 tu nak oi...dia bg tau kawan dia yg patah kan.aku tanya2 lah camner leh patah.dia ckp kawan dia nk try pakai..masa nak pakai tulah patah...aku rasa mesti budak tu tarik kuat sgt kot...coz kalo ikut spek wani ni yg frame tepi tu flexible..agknya budak tu jakun nengok benda tu leh kangkang kan lagi...tu yg dia kangkang kan lagi...sesajer lah aku ckp dgn wani suh bg tau kawan dia tu...aku nak suh mintak ganti balik....kah3...wani pegi bg tau betul2..ni dialog yg wani cerita pada aku

wani: shenon,mamak(emak) ku marah spek ku patah.mamak ku suruh ganti balik
kawan2 wani yg lain: nah....matilah kamu shenon..mamak si wani marah itu
shenon: alamak...matilah aku ndada duit..

Kelmarin lah baru wani start pakai balik spek dia tu coz minggu lepas abah sakit gigi..jd x terpegi lah baiki spek tu...hari ahad baru ni baru pi baiki...sib baik leh baiki...tu pon x der yg sesuai..jd kena pakai joint besi...jd panjang lah sket bhgn yg sangkut kat telinga tu..janggal lah sket nmpk spek wani skrg...yg penting FREE je...haha nasib baik...




Monday, January 25, 2010

~MAT KACAU~

nilah gelaran kakak wani&abg asif pada adik ira....MAT KACAU...dorang geram sangat coz ira selalu kacau dia,dorang ckp adik ni sama je cam MAT KACAU yg tv ceria tu....haa..baru tau,selama ni korang selalu kacau adik kan.ibu leh cakap padan muka jelah pd korang...rasakan!!ira ni pantang nmpk aper2 dpn mata dia...genti dia nak sambar...nak2 kertas..cepat jek dia capai.abg&kakak suka sgt buat keje dkt bawah,xnak buat ats meja..adik apalagi...peluang lah tu...2org tu pulak suka sgt sepah2 kan buku,asyik berbuih je mulut ibu ni melarang.skrg baru dia tau sepah2 mmg akan dpt padah nyer...adik hancus kan dgn lumat2nya..abg asif dh baper kali nangis adik koyakkan buku dia..adik pon dah pernah termakan kertas...huhu


'MAT KACAU'


ikut je mana kakak dia ambik port nk buat keje


kakak dah tension dah


hah ambik...sampai terpeleot duk kejar org..kita tu lesen L lg merangkak


masuk 5bln baru2 ni ira berjinak2 nak merangkak..sama je 3org anak ibu masuk5bln leh merangkak..tp skrg ira xleh betul2 merangkak lagi...asyik gohed gostan pas2 tumbang..waakaka..tu pon br lepas 2 langkah cam tu,pas2 tumbang.muatan lebih kot..haha yg kelakarnya kadang tgn dia gerak ke belakang..pas2 skrg ni hangin tinggi..suka sgt angkat sebelah tgn masa duk posisi merangkak tu..macam dh lulus merangkak tu...kekadang tumbang gak...uwwwaaaa...lah sakit kepala jatuh...tp mmg x reti serik...dia pon gigih je usaha nak merangkak...skrg pon duk dlm kereta xleh duk diam...penatlah ibu deq...huhu


gaya je lebih...haha




ni sesajer aku letak video ni......masa ira duk kacau2 abg&kakak.time kakak marah dia,pandai2 lak dia pujuk kakak.kakak x buat aper2 pon..dia tgk kakak je gelak....maka dtg lah mood kakak tu nk ajak gelak2...ilang marah2...haha

video



~Tak Boleh lagi.....~

Pagi2 ni aku bersemangat waja nak update blog tempek2 gambar..huh..tp x boleh jugak...entah maner huB aku letak card reader..coz cable hp aku rosak..selalunya dlm beg camera dia..puas aku kelebek smua poket2 yg ada tp tak jumpa..
xperlah....ni maknanya aku kena smbg tido kot...haha hr ni aku pose..insyaAllah...smlm si ira kul 1 lebih br tido...pas2 4.15pg aku bgn sahur...sementara nk tgu subuh&kejut anak aku pi skolah aku jahit manik jap...jd ni aku rasa cam berada di awangan je...aku rasa aku nk try lelap kan matalah sebab slalunya nti ptg2 aku susah sikit nk bleh tido& campur lak takut nk tido waktu tu...takut nti bangun sakit kepala...
oklah...cau cin cau....nti bangun tido nak sambung jahit manik lagi...




Saturday, January 23, 2010

~menyampah tol..~

Hari ni mood aku nk blogging....tp.....
card reader lak ada dlm beg camera huB aku...huB aku keluar bawak camera tu...uwwwwaaaaa...
terpaksalah aku simpan&pendam dulu lah aper yg aku nk conteng dlm ni...huhu


Saturday, January 16, 2010

go..go..go..ira...!!

Sekarang ira makin menjadi2...golek2 & merayap ke sana sini....asyik ilang je dr tmpt asal ibu letak...skrg abg&kakak dah xleh letak sepah2 buku sekolah,adik sebok nak baca gak..pas2 2,3hari ni ira dah mula tunjuk aksi nak merangkak...

ni semalam abah pi main badminton...ibu tinggal dia jap dpn tv..ibu nak makan nasi..tgh syiok ngadap nasi..kakak wani bising panggil bg tau adik masuk bawah katil...huhu nilah dia..sampai 3kali gak smlm dia masuk bawah tu..masa yg ke2 menangis sbb tersangkut dkt besi bawah tu..sib baik x luka...




ni siang tadi...br balik jenjalan...tgk dlm katil dia pon dia nak buat percubaan merangkak..padahal katil dia tu cam buai sket..goyang2..



aik..jelir ibu ke ni....huhu



gambar ni baru je snap td...baru leh snap masa dia nak merangkak..kalo x..x sempat nak snap..coz dah jatuh dulu..hehe org baru belajar..nak melangkah ke depan pon x lulus lagi..nak melangkah dpn je jatuh...kakak&abg selalu gelakkan dia time dia wat cam ni..kalo xleh nak gerak dia mulalah angkat lutut&bontot tu menonggeng..geram sgt kot


ni aksi baru hr ni dia tunjuk kan...disebabkan xleh&x lulus lagi nak merangkak ke dpn..jadi dia sondol kan kepala nya ke depan...


rehat lah pulak..


aper tengok2....



Wednesday, January 13, 2010

~Story lucu dari wani~

Semalam masa aku duk tgk2 buku2 sekolah wani...dia bukak lah satu cerita..agknya dia baru igt kot citer klakar dia ni...coz slalunya tiap2 hari balik dr sekolah mmg byk lah cerita dia stori mori kat ibu ni sampai dia tido mlm br stop..huhu...
tp citer yg ni aku nak gelak guling pon ada..nak ckp klakar sgt tu xder lah..tp bg aku lucu lah..
ni criter nya..

wani: ibu,tadikan cikgu panggil kakak & kawan2 kakak pegi bilik guru..cikgu cakap camni..
"hah kamu..kamu..kamu..ikut cikgu"..kena beratur lah..

(aku ni dgr kena pegi bilik guru terkejut gak apa salah dia..x sempat apa2 aku mencelah)

ibu:
naper kena pegi bilik guru...kakak buat salah ke?


wani:
x lah mana ada...ibu dengar lah dulu...memula cikgu suruh baca yg cikgu tunjuk kat depan tu...AKU,DIA,KAMU,MEREKA...semua tu cikgu suruh baca sorang2..x salah kakak yg semua boleh baca tu yg cikgu panggil beratur ajak pegi bilik guru..


ibu:
iye ke?!...ataupun cikgu panggil tu sbb kakak xleh baca..?dah yaya&badlin kena pegi tak?(ni bestfriend dia lah dr tadika lagi)


wani:
yaya pegilah badlin x kena panggil pulak..


ibu:
pas2 buat apa dlm bilik guru?


wani:
dalam bilik guru tu cikgu suh baca byk lg..cikgu ada bagi ayat lain2 lagi...suh sorang2 baca gak


ibu:
dah kakak boleh baca tak?


wani:
boleh...senang je(ceh..sombong je dgr ...confiden jek)..pas2 kan lps baca..cikgu suh kakak &kawan2 yg sudah baca dah balik kelas...kakak pegilah dgn kawan kakak 2org lg..pas2 ibu tau x..kita org sesat rupanya...x jumpa cari kelas kat mana.kakak pegi bilik guru semula,bg tau cikgu yg kita org sesat...pas2 cikgu suh tgu yaya siap..balik dgn yaya pulak..


aduyai....tergelak besar aku...wani...wani..rsnya dah 1mgu sekolah..tu pon leh sesat lg..sama lak tu dia 3org x igt kelas kat mana..kahkahkah

Tuesday, January 12, 2010

~kah..kah..berdekah...dekah...~

haha nak tau naper aku ketawa...ha..tgk bawah ni..



nilah koje adeq aku...dia pi korek semua gambar aku 1family dulu&skrg...pas2 dia tempek kat blog dia....kah3..rasa cam nak tergolek tgk memasing...tp ni aku paste gambo aku jelah...masa ni x salah aku dlm skolah rendah lagi kot...

pas2 pagi td lak aku tgk msg ada byk sgt MMS dr papa aku...haha mms gambor aku masa dolu2 gak...


ni aku duk main organ


ni aku practice dgn papa aku..tu papa aku main saxaphone


ni aku dgn adik aku...adik aku main violin..

dlu aku masa drjh 3@4 camtulah ada blajar main organ...masa tu ayah angkat aku yg byrkn bulan2..coz dia nak masukkan anak dia a.k.a kwn baik aku tu main music..jd utk teman kan kawan aku tu dia suh aku masuk skali...aku masuk jelah..
adik yg bawah aku pulak mmg kalo aper aku dpt mesti dia pon kena dpt..jd ayah aku masukkan dia gak..sempat lah aku blajar sampai gred 1....sblm dpt naik gred 1 tu kena exam dlu dgn mat salleh tau..tup tup..kawan baik aku x lulus pon...aku lak yg lulus..tu yg aku terus naik gred 1...
tp skrg aku igt2 lupa dah nak main lagu pnjg2.......setakat lagu hepi besday...gong xi fa chai tu boleh lah..kah3


eh lupalak...asyik citer ibu je...hr ni ira pi jarum bak org sabah ckp...jarum utk 5bln..berat ira naik gak lah skrg 8.2kg...kali ni ira langsung x nangis...sblm2 ni masa memula kena jarum tu nangis gak kejap.ni diam je..mintak2 ira x demam lah...

Monday, January 11, 2010

~penat yg berbaloi-baloi...~

Hari ni berhempas pulas ibu&cik nurul menyiapkan fruit tart yg org tempah...alhamdulillah perut ibu ok je...kalo ikut kan smlm start dr kul 3pg sampai subuh ibu xleh tido...gara2 makan jantung pisang kmarin x henggat donia...hah ambik ko..smlm berguling2 tahan sakit perot...ibu ni mmg dari kecik gastrik je memanjang...
Subuh tu lepas solat terus makan ubat coz takut x larat nak sediakan bekpes utk pg ni..sian lak dorang lapor...jd ibu tahan je lah sakit ni terbongkok2 duk dapor cam org tua..haha
alhamdulillah pagi lps wani&asif gi sekolah..abah gi koje..perut ibu oklah sket..coz dah membuang..kah3...biasa nya camtulah..kalo ibu kena gastrik..mkn ubat mesti kena buang dlu barulah ok sket..syukur sesangat lah dapat ibu&cik nurul bekerjasama siap kan fruit tart ni...penat yg mmg berbaloi..baloi...





Sunday, January 10, 2010

~perrrhhhh...mabeles...~

Hari ni kami kuar utk lunch ..abah ckp nak bawak ibu pi makan di restoran yg best...abah cakap ada ulam2 kedai ni...jauh lah sikit abah ckp...hehe sbnrnya abah pon x penah pegi..cuma dpt info dr kawan2 jelah...tu lah yg nak try gak...
perrhhhh...mmg mabeles lah...susah nk cari kedai camni kat cni...selama 5thn duk cni ..kira nilah 1st time jumpa kedai lauk2 camni...kira bukan lauk lah...cuma special cam ada sambal belacan berjenis2...pas2 ulam-ulaman....tp budu xder lah...haha..rasanya mmg inilah tmpt lps ni leh kami tuju sentiasa..kalo tak makan nasi beriani..nasi ayam..tu jek..habis2 pon kalo yg jenis lauk pauk yg kedai mamak jelah taraf ok..kalo kedai2 biasa susah nak kena yg leh masuk tekak...pastu murah lak tu...kami makan 4branak hanya rm23...murah dr kami mkn nasi ayam...nasi beriani semua tu...tp rasa cam x cukup lah nasi tu 1pinggan utk kami....wakaka....

ni abah punya


ni ibu lak...bikin leleh air idung tau...wakaka


ni sambal belacan abah yg best leh terangkat montot pedasnya


ni ibu punya sambal...x tau panggil sambal aper..tp budak tu ckp sambal yg kureng pedas..tp leh tahan gak pedas dia....best sangat..


bagus je ira kasik peluang ibu menikmati...sampai tercabot kasut..sebok dia nak isap ibu jari kaki..



inilah kedai nya.....RESTORAN D'LIKA...tunggu ye..nanti kami dtg lagi...hehe memula masuk tgk cantik je krusi meja dia...igt mahal makanan nya....tapi berbaloi...baloi....


Saturday, January 09, 2010

~mission completed..~

mission completed??..haha sebenarnya dah lama nak buat misi ni..berminggu2 dah ada je halnya..biasalah kalo nak buat kena abah&ibu free...jd smlm jd gak..tp terpaksa buat mlm coz abah nk pi mancing pulak pg ni..tp smlm setengah jalan je..huhu..disambung pulak hari ni..yg smlm punya pon dh habis dibedal 2org ni..
sib baik ira x baper prangai..leh je ibu menjalankan tugas..





siap sedia untuk di edarkan...kasik jiran2..hehe sorrylah yer kawan2..pakai plastic je coz nk guna pinggan x cukup..haha..pas2 kan sian lak korang nk kena membalas...


aipp..ibu ni citer hal dapor je...huhu..ni citer pasal ira lah...hari ni ira genap 5bulan..alhamdulillah dah besar dah anak ibu...tp pg td ira jatuh tilam..hehe tilam rendah je lah..dia menjunam ke lantai..sib baik x der kesan tp nangis melalak gak campur terkejut kot sbb dia kalo duk ats tilam laju jek rayap.....padahal ibu terlelap kejap je..dia dah jatuh..ni kakak wani lah pi alih bantal,pas2 dia lari..huhu..sian dia kena letak dalam ni coz x nak kasik dia merayap...hehe







ha ni abg asif start sekolah ni rajin tol kaler2 ni...dulu..huh mintak maap mmg pegang kaler kejap je..tp sekarang leh habis kan & oklah x byk yg kluar dr garisan tu...kalo tak dlu..nmpk dia kaler cam conteng..


nilah yg dia kaler..