Followers

Tuesday, July 09, 2013

Setelah Sekian Lama


 Assalamualaikum...
Setelah sekian lama blog ni tak terupdate...hari ni muncul kembali...
Pejam celik...pejam celik...esok ramadhan dah menjelma....selamat menyambut bulan ramadhan
semoga thn ni lebih banyak dpt pahala dr sebelum2 ni dgn amalan2 sunnah....insyaAllah....

Last entry peknen 37weeks,,,,now baby dah 6bln...
betapa lamanya blog ni di anak tirikan....tgk gambar kat atas tu...masih anak 2org je..huhu...
Hari ni ter rajin bukak laptop...kalo tak sblm ni mmg malesss nk on lappy...ngadap fb je dgn fon....
InsyaAllah lps ni kena lah rajin2 meng update kan..kan..kan...





 Inilah wajah my princess Wan Haseena Irsya ketika usia 7hari majlis cukur jambul kat kg....skrg alhamdulillah  dh besar dh pn dah 6bln..dh nak merangkak...sib baik hr tu balik kg awal rupanya baby nak kuar awal...betul2 date org masuk sekolah sessi 2013 2hb Januari 2013....





Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?
 

Saturday, December 22, 2012

Tak Ada Keputusan Lagi....

 Alhamdulillah.....skrg ibu dah 37w...last week pegi ke raub rombongan meminang utk adik laki ibu...gigih lagi ibu buat 2bj kek hantaran utk belah pompuan & laki...pastu siap mekap kan tunangan adik ibu tu....pegi majlis&singgah mana2 kedai semua duk tgk pewot ibu & tanya dah cukup hari ke?..hehe semua org gerun ye haha yg ni pewot nmpk bawah sgt...alhamdulillah ibu ok je pegi& balik..tp bawak jgk beg2 yg nk bawak pi spital...takut gak kan..hehe

Ikutkan planning kali ni nak bersalin di Kota Bharu insyaAllah...tp date nk balik kota bharu asyik bertukar2 je....b4 this plan lps balik dari raub tu ibu nk antar ibu&anak2 stay kat kmn...pastu cuti krismas baru abah dtg ambik dr mersing..kami gerak ke KB tunggu sampai bersalin lah...tuptup...dpt abah dpt memo yg department abah cuti kena beku sampai 15 jan...huhu lama tu...tu yg bertukar plk date nya...so decide tunggu jelah budak bukak sekolah dlu br balik kg....

tapiii....skrg macam nak tukar pulak planning nya...coz smlm ibu pi check up & refer doc skali dgn scan...iklan jap...hehe ..bagus tau kat sini boleh dikatakan sentiasa doc scan tau..ni nk dkt2 banak ni...check up 1mgu skali,scan pon 1mgu skali...tu yg x terpergi pon scan di klinik swasta&nk gi 4D pon x terpergi...coz rsnya masa scan dah macam2 kami tanya dgn doc...hehe...skrg baby ibu doc estimate dah 3.2kg..pas2 bila bgtau nak bersalin kat kg....doc advice suh balik segera lah...coz anytime leh branak...MIL pon ada call last week....advice jgk dkt cik somi suh antar je ibu dlu....kalo abah ada keje...abah blk je sorang naik bas ke..coz MIL pon risau...

sbnrnya ibu pon mmg kalo ikut nk balik awal kan....risau gak takut tak sempat balik...tp kdg duk pikir sian anak2 ni nak masuk skolah..nak2 asif br nk masuk drjh 1..ibu pon nk tgk dia masuk skolah rendah&cara dia berkawan semua...pastu lagi duk pikir...takut nti balik awal2 baby best lagik duk dlm pewot je...hehe ni mmg dh rs x larat dh nak jln mcm ada benda nk kluar je...pastu baby pon dh kerap ngeras....tp sbnrnya ibu pon dah lupa sblm ni minggu2 terdekat masa nk branak tu ibu rs cemaner...hehe time nak banak tu je igt....kalo nk tgu yg ingat tu dtg br nak balik mmg tak sempatlah nak balik KB 10jam...hehe...insyaAllah...harap2 semua urusan kami dipermudahkan & selamat semuanya...



 Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

Wednesday, December 05, 2012

Pengalaman di Hospital Sultanah Aminah Part 2

Dah sampai masanya utk ira operate...ibu bgn kul 4.30pg..tgu subuh pastu terus xleh tido2 dah..ira lena tido mmg ibu x kacau,sblm tido dia mmg dah mkn roti&air milo 2kotak..biar nanti nk masuk OT br nak kejut coz takut dia mintak makanan...dlm kul 11pg turn budak yg sblm ira dah masuk OT...so ibu perlahan2 kejut ira...ajak mandi...kena kejut tgh nyenyak tido..maka meragam lah sket...tak nak mandi..siap terjang2 perot ibu..terpaksa lah dgn pewot ni dukung bawak dia pi mandi..tgh duk siap2 kan dia nurse datang cek2 ira nak bawak masuk OT..x sempat nk snap bj yg ira pakai utk masuk OT..ira ckp tu bj taekwondo abg& kakak hehe..memula ira x nak pakai bj tu tp ibu dgn abah ckp tu bj utk kita balik..br dia nak pakai...dr wad abah dukung ira sampai level bilik OT..pastu ibu masuk dlm salin2 bj semua ..ira ketawa tgk ibu pakai camtu..dia ckp ibu cam doctor..hehe...ibu tgu sampai habis dibius...doc bius dlm tu suka sgt dgn ira coz dia ckp ira spoting..siap doc tu snap gambar ira utk dia punya presentation dlm tu mcm2 mainan ira dpt main..ibu pon byk kena main peranan dlm ni coz takut dia mintak nak kuar tak nak duk dlm tu....tp masa ira kena bius..Tuhan sj yg perasaan ibu masa tu..dpn2 mata & ats riba kita ira nangis2 meronta x nak sedut ubat bius...dlm nangis2 tu tetiba tangisan tu sayup2 ilang..mmg x sanggup ibu nk tinggalkan ira masa tu..sampai nurse peluk ibu bawak keluar..

ibu keluar ganti dgn abah pulak tunggu sampai ira siap operate coz nti kuar dr OT nak masuk wad kena dukung Ira..ibu tak larat so gilir dgn abah..ibu jaga asif pulak kat bawah..ira operate dlm 12lebih..

alhamdulillah dlm 1tghr ira dah siap operation..mmg lepas operate terus panggil parents masuk sblm anak sedar...masa abah masuk ktnya ira nmpk dah geliat2 bdnnya..pastu dia celik dgn sendirinya pastu terus nangis bg tau sakit siap nak pegang tmpt operate...tu terus abah dukung...budak2 yg lain semua lps operate tido sakan payah nak kejut..ira bgn sendiri jer kat bilik recover tu...huhu..pastu ira sebok mintak nak ibu..so nurse kasik permission suh panggil ibu jgk masuk..masa ibu masuk abah dah kuar dr bilik recover tu..ira nangis lagi masa ibu dukung dia bgtau sakit perot...nurse pon tanya nak kasik ubat thn sakit tak...tp tak yah kot maybe dia skait perot + lapar kot..so terus naik wad

salin baju...ibu pon naik gerun nak tgk tempat yg kena operate tu..ira pon nangis tak nak salin baju..


ira bg tua lagi sakit tang situ...doc suh kasik air masak dlu sikit...tp ira x mo apa2 pon..
dia ckp dia nak tido...coz ubat bius lom habis lagi...

ibu kasik dia tido dlu lah..lps dia dh tido..kejut2 dia x nak bangun jgk..sampai doc dtg cek pon dia tido lg...doc ckp kalo dia dh minum,makan,kencing&berjalan boleh discharge hr ni jugak...ibu ni x sabar2 nak discahrge tau...kejut2 ira xnak bgn..kejut2 bg tau nk ajak main dlm bilik budak2 main tu br ira nk bgn tp still x nak mkn minum...tp boleh je jln sndri siap berlari lg..lps kuar bilik mainan tu ajak mkn minum dia tetap tak nak lg..pastu dia tgk kawan sebelah bed dia duk mkn,dia pon mintak dgn mak budak tu..alhamdulillah..elok je dorang mkn bersuap bersaing siap minum air vitagen 2botol...pastu pegang diaper dia tgk dh kencing..lega giler ibu..haha...ptg tu dpt discharge

 sementara nk urus2 hal discharge kasik ira main tab..alhamdulillah ira nmpak sihat je lepas operation..

 ni lah tmpt operation ira...kami lom balik Mersing tp stay JB lg 1mlm..coz ibu x larat nk balik Mersing terus..nk landing ats katil best lah pulak...skt pinggang tido dlm baby cot&tido brp jam je..alhamdulillah ira ok je berpantang mkn itu ini....tp lasak tetap lasak...harap2 ira mmg dah sembuh sepenuhnya skrg...



 

Pengalaman di Hospital Sutanah Aminah Part 1

  Ni kisah lama...rasanya sekarang dah kuat rasanya nak imbas kembali pengalaman ni....mmg pengalaman yg susah nak lupakan...rasanya serik & mintak dijauhkan anak2 kena camni lagi..Nauzubillah...nak citer panjang2 tak kot...citer sket2 dgn gambar je lah ye..rasa dah memadai kan...tp ibu x snap mana pon..kebanyakannya dr fon abah...

 Ni ira tido...ptg br boleh tido tu pon dlm kete..dlm wad langsung tak nak tido& jejak katil nya...awal pagi kami berlepas dari Mersing selepas kakak wani pegi skolah,kakak tinggal dgn jiran ibu coz school day kan sayang nk ponteng..bawak asif je coz asif ni ibu & abah x brp nak percaya lah bermalam umah org..admit kat HSA dlm kul 10pg camtu..pastu asif pulak xleh naik wad..huhu gilir2 dgn abah..masa tu ibu 7bln..dtg ira nk dukung mmg terpaksa lah ibu dukung dgn pewot camni..ptg bila waktu melawat ibu suh abah dtg & bawak ira kuor jln2..ni bawak kuor ira pi pusing2 kejap je masuk kete terus tido..

Sebelum ni check up dgn pakar, Hernia(angin pasang) ira sebelah jer...tp ptg tu pakar bgtau yg ira akan buat dua2 belah coz takut jadi lagi sebelah..kalao budak pompuan bawah 4thn mmg hosp advice buat 2skaligus..% nak kena sbelah lagi xder lah tinggi tp better buat skaligus coz x nak dedahkan pada ubat bius byk kali tak elok & kalo pompuan ni kalo operate x ganggu apa2 kecuali boboi takut effect pd testis mmg xleh wat skaligus..so ibu setuju jelah..coz sebelah bed ira tu budak pompuan drjh 1..masa 4bln budak tu dah buat sebelah di hosp private..masuk drjh 1 kena lagi sebelah...

Bila malam ibu dah naik risau...ni dah pukul 1pg ira masih main2 lg...kawan2 pon ramai..
yg sama dgn kes ira pon ramai...


ni keje nya main sticker...ibu biarkan je coz x nak kasik dia igt nak balik....dia dah mula ajak balik masa ni.."ibu,jomlah balik umah adik dah ngantuk ni"..pastu tgk tag nama pakar  kat bed pun dia kata "doc tulis suh kita balik sekarang" huhu risau ibu..


kul 3pg br tido...tu pon dia bg tau geli dgn katil hosp tu...ibu alaskan kain batik br nak baring..pastu biasa tido kat umah sunyi je xder bising2...ni di HSA tepi jln bising dgn mat rempit& pastu dlm wad baby2 asyik nangis...ira pon tertido dlm keadan tgn tutup telinga...ibu pon sama tido dlm baby cot ni..huhu sib baik ibu tecik je...

kul 5pg ira dh kena pose..igt nak kejut utk 'sahur' tp sian pulak dia br tido&takut payah pulak dia nk tido balik...ira jangka operate jam 11pg..

 abg jugak best tido kat hotel...



 

Mini Konvokesyen Tabika Kemas Mersing 2012

  Assalamualaikum...
lama x conteng2 huhu...ni story sikit2 & gambar Hasif konvo 10.11.12 yg lalu.....lega thn ni buat di bandar mersing je...sblm2 ni buat di Felda Nitar jauh tu...Alhamdulillah abg hasif dapat anugerah cemerlang...dpt tmpt ke2 dlm final exam...kalah di tgn budak pompuan hehe...mmg kuat competitor asif tu,,,b4 this boleh lah lg hasif duk ranking yg pertama...tp dkt2 ujung2 ada student baru masuk mmg betul2 saingan buat asif tp tertewas jgk asif...hehe asif ckp asif xleh lawan tulisan dia cantik sgt...haha...semoga asif dpt tingkatkan usaha lg next year....kakak wani pon alhamdulillah final exam thn ni ada peningkatan...dh boleh buang 'C'..dpt 4A&yg selebihnya 'B'..kalo tak sblm ni mesti gak ada C nyelit..harap2 thn dpn kakak pon kena usaha lagi..UPSR dah semakin hampir..ibu&abah sentiasa doakan kejayaan kakak&abg ye...teruskan usaha...


 

 Muka orang mengantuk huhu

 takleh nak snap gambar dgn rakan sekelas yg lain coz dorang semua duduk di belakang..ni rakan2 yg dpt anugerah jelah duk kat dpn...bunga2 je hehe...yg pakai tudung sebelah asif tu lah aisyah dpt tempat pertama..& belakang asif tu aina tempat ke3...asif di apit oleh bunga2...hehe






turun2 terus bongkar hadiah dlm beg



Setakat ni asif dah berazam nak dpt no2 lagi darjah1 nanti katanya sbb nk kumpul mainan hot wheels lagi...ibu ckplah kena no1 lah pulak dpt adiah lagi mahal..'OK..asif cuba!'...acilah kan ibu 'rasuah' cam ni...huhu
 





 

Saturday, November 03, 2012

Doa Air Selusuh



Air Selusuh memang dikenali dikalangan masyarakat wanita melayu apabila tiba saat-saat hampir untuk melahirkan anak. Air yang didoakan itu boleh dibacakan sendiri oleh suami ataupun pengamal pengubatan Islam yang dikenali. Dengan berkat bacaan doa serta ikhtiar maka hanya kepada Allah jua agar para isteri yang akan melahirkan zuriat agar dipermudahkan urusan kelahiran si anak kecil yang bakal menjadi mujahid serta mujahidah pada masa akan datang.
Amalan Air Selusuh atau Minyak Selusuh ini memang tiada riwayatnya didalam al-Quran mahupun hadith. Setiap amalan yang bukan merupakan ‘ibadat’ atau diluar skop ibadat hukumnya adalah MUBAH (Harus). Jika dilihat dari segi content amalan tersebut seperti do’a agar kelahirannya mudah dengan bacaan2 yang tidak menyanggahi syara’; seperti TIDAK melakukan tawassul kepada Fatimah, ‘Aisyah, Maryam dsb, HANYA memohon kepada Allah swt semata-mata dengan Asma’ wa Sifatnya, dan tidak mempunyai kepercayaan2 tertentu, tidaklah ia menjadi satu kesalahan.

DOA YANG DIBACA
1. Al-Fatihah
2. Selawat Syifa’


3. Al-Hasyr : 21-24


4. Doa Selusuh



Terjemahan : “Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (sebut nama pesakit dan nama ibunya) penderitaan bersalin, dengan rahmatMu, wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya”.

5. Doa Pemudah


“Tuhanku, permudahkanlah dan jangan Kau sukarkan kerana Engkaulah yang maha memudahkan, segala yang susah adalah mudah bagiMu, Ya Allah, sempurnakanlah dengan kebaikan, dengan rahmatMu, ya Arhamar Rahimin”.
BAHAN-BAHAN

1. Air (jika air zam-zam lagi baik)
KAEDAH PENGUBATAN
Dibacakan semua rangkaian doa di atas ke atas air. Hendaklah diberi minum air kepada isteri seeloknya seminggu sebelum dijangkakan bersalin. Boleh disapu ke atas perut selepas waktu asar sambil berdoa agar Allah SWT mempermudahkan urusan kelahiran si anak.


 ***InsyaAllah...nak suruh cik hubby buat sendiri air sleusuh kali ni...



Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

Friday, September 21, 2012

Muncul Kembali




 Assalamualaikum....
fuhh..lama giler rasanya tak berblogging ni....malas nk ngadap PC...coz bila pc ni ON di siang hari...hero ku dtg menyerang mmg potong mood...on9 FB pon guna tab@fon....nk berblog dgn tab&fon  x minat lah...berchenta sgt...nanti slow2 update blog ni yer....rasa cam rajin nk blog dh dtg...tunggu yer...hehe



 

Friday, June 01, 2012

1st Time

errmm..dh lama tak conteng2 blog ni...dah bersawang giler...ni merajinkan diri sket...kisah 1st time byk lak yg 1st time...alhamdulillah i'm pregnant...1st time lah kiranya buat buku merah di Mersing ni..&1st time jugak buat awal....6mgu dah buat tau coz malas nak pi klinik di bandar..payah doc pompuan 1 klinik je..tp doc tu ibu dh blacklist kan dh huhu...1 klinik lg ada jadualnya tersendiri utk doc pompuan..so sng pi je klnik kesihatan jemaluang ni...
alhamdulillah kali ni pregnant tak de muntah2 tp mulut ni sentiasa loya...mual...bunyi je uwek2 nak muntah tp tak kluar pon hehe..tp paler blh dikatakan pusing2 sntiasa..kena baring je...tp tetap bgn wat cake...tp x lah sebanyak sblm ni..terpaksa kurang kan tempahan dlm 1hr..makcik dah tak larat lah...pastu bdn ni penat je memanjang..huhu agknya peknen bila dh masuk 3 series ni jd camni.....dr check up buat buku semua ok alhamdulillah..tp 1 je tak ok...huhu fundal height ibu masa 6w tu dah mcm org peknen 3bln lebih...lebih 8 weeks tau....sampai 3org ukur perut ibu...nurse,sister&doctor smua dpt ukuran yg sama...tp ibu mmg sure dgn LMP ibu...so kena lah scan...tp dlm scan tak berapa nmpk..scan nya kecik yg amat tau...heartbeat baby pon tak nampak...doc ckp mcm betul je lah 6w coz tgk dr size yg nmpk kabur2 tu..kalo dh 3bln lebih msti hertbeat dh jelas sesangat..so doc suh dtg lg another 3w utk scan lagi....huhu tak dpt lg lah jwpnnya
nak tgu 3w tu lama gak...kalo ikut nak je scan kat klinik biasa tp rs cam dedebar lak..takut nk tau kenapa...baby besar ke?huhu gerun mau dgr coz dh mmg slalu bb besar...tp yg ni jauh sgt larinya tu yg takut....relalah tak gi scan kat klinik biasa...smlm gerak hatilah nk gi scan coz dh masuk 8w..tp klinik lak tutup...huhu kemfunan lagi..
so abah ckp ahad nilah kita scan kat ktn...tmpt bersalin kan wani dlu...esoknya fmly trip ibu di gambang.igt nak scan awal b4 gi gambang takut gak terlasak lak..risau gak heartbeat lom nmpk lagi,pastu ibu selalu lah rs ngilu2 kat perot bawah tu....nk bgn dr tidur or duduk mesti kena slow2..kalo tak rs cam tergeliat urat2 perot...itu yg merisaukan..jln or diri lama2 rs something dh perot ni..cam peknen dh trimester ke3 plk..itu yg dh terbukak hati nk gi scan coz nak tau gak kenapa...walaupun berdebar nak tau...insyaAllah harap2 ahad ni boleh dpt tau kemusykilan ni smua...harap2 tak de pape lah...


Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?