Followers

Wednesday, December 05, 2012

Pengalaman di Hospital Sultanah Aminah Part 2

Dah sampai masanya utk ira operate...ibu bgn kul 4.30pg..tgu subuh pastu terus xleh tido2 dah..ira lena tido mmg ibu x kacau,sblm tido dia mmg dah mkn roti&air milo 2kotak..biar nanti nk masuk OT br nak kejut coz takut dia mintak makanan...dlm kul 11pg turn budak yg sblm ira dah masuk OT...so ibu perlahan2 kejut ira...ajak mandi...kena kejut tgh nyenyak tido..maka meragam lah sket...tak nak mandi..siap terjang2 perot ibu..terpaksa lah dgn pewot ni dukung bawak dia pi mandi..tgh duk siap2 kan dia nurse datang cek2 ira nak bawak masuk OT..x sempat nk snap bj yg ira pakai utk masuk OT..ira ckp tu bj taekwondo abg& kakak hehe..memula ira x nak pakai bj tu tp ibu dgn abah ckp tu bj utk kita balik..br dia nak pakai...dr wad abah dukung ira sampai level bilik OT..pastu ibu masuk dlm salin2 bj semua ..ira ketawa tgk ibu pakai camtu..dia ckp ibu cam doctor..hehe...ibu tgu sampai habis dibius...doc bius dlm tu suka sgt dgn ira coz dia ckp ira spoting..siap doc tu snap gambar ira utk dia punya presentation dlm tu mcm2 mainan ira dpt main..ibu pon byk kena main peranan dlm ni coz takut dia mintak nak kuar tak nak duk dlm tu....tp masa ira kena bius..Tuhan sj yg perasaan ibu masa tu..dpn2 mata & ats riba kita ira nangis2 meronta x nak sedut ubat bius...dlm nangis2 tu tetiba tangisan tu sayup2 ilang..mmg x sanggup ibu nk tinggalkan ira masa tu..sampai nurse peluk ibu bawak keluar..

ibu keluar ganti dgn abah pulak tunggu sampai ira siap operate coz nti kuar dr OT nak masuk wad kena dukung Ira..ibu tak larat so gilir dgn abah..ibu jaga asif pulak kat bawah..ira operate dlm 12lebih..

alhamdulillah dlm 1tghr ira dah siap operation..mmg lepas operate terus panggil parents masuk sblm anak sedar...masa abah masuk ktnya ira nmpk dah geliat2 bdnnya..pastu dia celik dgn sendirinya pastu terus nangis bg tau sakit siap nak pegang tmpt operate...tu terus abah dukung...budak2 yg lain semua lps operate tido sakan payah nak kejut..ira bgn sendiri jer kat bilik recover tu...huhu..pastu ira sebok mintak nak ibu..so nurse kasik permission suh panggil ibu jgk masuk..masa ibu masuk abah dah kuar dr bilik recover tu..ira nangis lagi masa ibu dukung dia bgtau sakit perot...nurse pon tanya nak kasik ubat thn sakit tak...tp tak yah kot maybe dia skait perot + lapar kot..so terus naik wad

salin baju...ibu pon naik gerun nak tgk tempat yg kena operate tu..ira pon nangis tak nak salin baju..


ira bg tua lagi sakit tang situ...doc suh kasik air masak dlu sikit...tp ira x mo apa2 pon..
dia ckp dia nak tido...coz ubat bius lom habis lagi...

ibu kasik dia tido dlu lah..lps dia dh tido..kejut2 dia x nak bangun jgk..sampai doc dtg cek pon dia tido lg...doc ckp kalo dia dh minum,makan,kencing&berjalan boleh discharge hr ni jugak...ibu ni x sabar2 nak discahrge tau...kejut2 ira xnak bgn..kejut2 bg tau nk ajak main dlm bilik budak2 main tu br ira nk bgn tp still x nak mkn minum...tp boleh je jln sndri siap berlari lg..lps kuar bilik mainan tu ajak mkn minum dia tetap tak nak lg..pastu dia tgk kawan sebelah bed dia duk mkn,dia pon mintak dgn mak budak tu..alhamdulillah..elok je dorang mkn bersuap bersaing siap minum air vitagen 2botol...pastu pegang diaper dia tgk dh kencing..lega giler ibu..haha...ptg tu dpt discharge

 sementara nk urus2 hal discharge kasik ira main tab..alhamdulillah ira nmpak sihat je lepas operation..

 ni lah tmpt operation ira...kami lom balik Mersing tp stay JB lg 1mlm..coz ibu x larat nk balik Mersing terus..nk landing ats katil best lah pulak...skt pinggang tido dlm baby cot&tido brp jam je..alhamdulillah ira ok je berpantang mkn itu ini....tp lasak tetap lasak...harap2 ira mmg dah sembuh sepenuhnya skrg...



 

3 comments:

erynonelove said...

syukur semuanya da selamat,semoga ira sembuh sepenuhnya,gud girl la ira ni kan.

danishfamily said...

ira dah full sembuh ker ima?..cian tgk kt tmpt operate tu.

irma said...

alhamdulillah...dah sembuh sepenuhnya...