Followers

Monday, July 05, 2010

~Ibu Tinggal~


Ni luahan ke...keluhan ke....entah lah tak taulah ibu..juz nak share jelah hari ni kiranya hari ke2 kami 4branak tanpa abah....huhu.Memang banyak tol lah dugaan nya...sabar jelah.dugaan yg mmg sentiasa diuji cam biasalah perangai hero ibu ni mmg susah nak melarang kenakalan nya.Sambil2 nakal pon dia usik adik.PAs2 ira ni pulak keje nya nak duk celah tiak ibu je.Ngengada sgt.Pantang ibu bangun gerak je siaplah dia tune volume dia tu high pitch tau.Ibu geram pon tinggal je.Mana nak jadi koje ibu kalo nk kepit je dgn dia.Dahlah mlm sebelum abah pi Kursus hr ahad tu bdn dia start panas.Temperature dlm 37.8..aduyai,kalo abah pi kursus mmg slalu ibu diuji sebegini.Alhamdulillah pg td ira dah sepenuhnya ok.Suhu dah tak naik.hah..belom citer lagi kisah smlm.Semalam ibu bertungkus lumus menyiapkan apa yg patot utk ibu berniaga hari ini.Pasal berniaga tu nanti akan diceritakan kemudian yer.Jadi smlm ibu didapur dgn alunan muzik soprano ira lah.selain ira...tau tak apa lagi dogaan nya....air yg dr tghr xder...mlm ibu nak masak pon still lg xder..maner tak tension ibu ni.Tension bangat dgn nak sedia baju2 sekolah budak2 ni lagi,ira ni asyik duk ats kendong je.. Sampaikan smlm kul 10 dah aku ajak askar2 ni naik tido.Ibu dah kepenatan yg amat.
Cerita pagi ni lak.Kul 5 alarm bunyi...alarm ira pon bunyik sama...uuwwaaaa..smyang pon kena bawak dia sentiasa tau kalo dia x tido.MAka kalo hari skolah abah xder..kena lah ibu jd drebar bas skolah.Pi hantar wani kena usung ira&asif.Asif mengamok gak masa kejut suh bangun.MAsuk kete ira lak ngamok x nak duk dlm car seat dia.Pujuk2,6.40 baru leh gerak kuar dari gate umah ni.Balik2 dari antar wani ibu pon siap2 nak masak mee goreng utk dijual.Ira dah puas kasi susu nak suh tido,x tido2.Air pulak mmg x kuar2 lagi tau.Ibu dah duk berkung fu kat dapur,cam biasa diiringi muzik sporano nilah.Tapi mmg ibu bernasib baik,hari ni asif boleh mandi sendiri.Bersyukur sgt,dgn air sejuk lak tu coz water heater dlm toilet tu guna air direct,air xder maka xboleh guna lah water heater tu.Dah siap2 semua,ibu try tido kan ira lagi tp still x berjaya.Ibu angkut jelah dia dgn x tido tu masuk kete,pas2 dgn makanan2 yg nak di jual.Cik nor jiran sebelah pon ada buat popia utk dijual.Nak kuar gate satu lagi cobaan,cili popia tertumpah,coz asif geli nak pegang kan.Aduhh tension giler.Sib baik cik nor ada skali tolong ibu lap2 kusyen.Mmg byk giler yg tumpah dari 1 jug sampai tinggal kurang dari sparuh je yg boleh diselamatkan.Adoi penat tol otak nak hadapi semua ni.Lap2 ala kadar je terus ibu gerak coz dh lambat asif nak masuk skolah,dah hampir jam 9 masa tu.Pas2 ibu gerak je dgn ira nangis.Tapi ibu dgn asif nyanyikan lagu feveret ira..alhamdulillah dia ok dah leh nyanyi sama2 & clap2.Pastu dia tertido.Biler dah sampai ILP pas2 chat2 dgn cik nurul...alhamdulillah...lega..semua fenat otak&fizikal otomatik ilang dan SYUKUR jugak 1st day kami berniaga hari ni telah menunjukkan prestasi yg baik.TQVM lah buat biz partner cik nuru,cik nor&cik ros..coz masing2 telah memberi kerjasama.InsyaAllah...semoga lepas ni semua berjalan dgn lancar...Hari ni pon ibu dapat mejahit manik dgn seaman-amannya..Inilah kalo jadi IBU TINGGAL...huhu masa nilah mmg ibu tau ibu really...really..really needs abah huhu kalo tak memang banyak keje ibu tertunggak.

2 comments:

Liz@ n H@ris said...

geng bas sekolah la mgu ni ye...ciannyee...

erynonelove said...

jadi ibu tinggal ni memang banyak dugaanya,eryn pun baru je lepas huhu sabor je lah,skrg baru lega..