Followers

Monday, February 27, 2012

~"Awak ada fibroid ni!"

  Apa perasaan kawan2 semua apabila ayat ni keluar dari mulut doktor yg merawat kawan2 ....cuak?sedih?dunia ni gelap?...& so on...sebenanrnya semua perasaan nilah yg aku rasai...& statement itu jugak lah yg keluar dari mulut doktor sambil duk scan perut ku.....tp masa tu aku dapat mengawal air mata aku ni dr jatuh...tp otak terus beku tau berat yg amat..coz pelbagai persoalan duk lalu lalang dlm tu.of coz busy cam traffic jam dkt KL nun disana...

Lately dkt facebook pon ada ibu wat status yg mcm satu debaran..mmg duk berdebar pon..termasuklah last entry dlm blog ni...ramai duk teka ckp ira nak dapat adik lagi...hehe..sebenarnya last Monday ibu ada pegi klinik kat sini coz mlm tu ibu sakit2 perot..ptg sblm  tu ibu ada main basikal,sudah main basikal tu yg sakit sampai terbawak2 ke mlmnya,sedangkan 1mgu sblm tu ibu main xder sakit2 pon...so esokkan nya on Monday Blues..huhu..ibu decide nak pegi je klinik pi check walaupon sakit tu dah tak terasa pon..

Sampai je klinik...mak ai...mmg ramai giler dgn manusia duk menunggu giliran..mana tak nya klinik bukak kul10pg..doctor dtg 11pg..perrhh...jenuh nunggu..tertunggu2 dgn penuh debaran...coz buat ibu tergerak hati nak pegi check jugak ni coz ramai kawan2 ibu yg kena cyst..dorang ada rs sakit2 perot sblm2 ni..tp sikit2 je dorang x check tp bila dah sakit sgt dorang gi klinik tgk2 ada cyst...so...saper tak cuak kan...itu yg buat kaki ni gagahkan jugak pergi check walaupun takut utk menerima jwpn nya...huhu

Masuk2 bilik doktor,dah lah masuk dgn ira je coz abah br jap masuk toilet tetiba nama ibu dah dipanggil..terpaksalah bawak ira...tak sangka ira sgt behave dlm tu...citer2 serba sedikit dgn doktor...dia ajak scan perot..so tadah jelah kan walaupon duk debar2..doktor ni pompuan,sgt lemah lembut cakap pon rasanya suara ira lebih kuat dr doktor ni..hehe..memula nak scan doktor tanya brp org anak..& umur anak2 ibu...doktor pon suh tgk dlm screen scanner tu..dia ckp " TAK PREGNANT.....RAHIM AWAK BENGKAKLAH ...ERMM..AWAK ADA FIBROID NI KAT SEBELAH KIRI " ....oh GOD!....mmg Tuhan je tau perasaan masa tu..sambil tu tanya jugak doktor besar mana...doktor cakap dlm 3cm..doktor cakap awak kena pegi refer pakar sakit puan lah...

Ibu suruh jugak doktor buat satu surat utk dibawak pi refer pakar...coz dlm kepala nak gi HUSM lah sbb hajatnya kami nak blk KB buat masa terdekat tu..tapi doktor cakap tak payah apa2 surat direct je jumpa pakar..so ibu kuar dr bilik doktor tu rasanya org nampak fizikal ok jer...tp sbnrnya mental..perrhhh..sgt stress..nk bg tau abah pon mmg cari mood tenang coz takut air mata ni jatuh...ibu ni kalo air mata jatuh ermm..mmg tak ada full stop..malu tu dlm klinik ramai giler org..tapi abah pon speechless lps ibu jawab soalan abah yg tanya doktor cakap apa..maybe abah pon tak get ready ayat utk tenangkan ibu kot hihi sbb dia tak suspect yg ibu sakit sampai seserious tu..

Balik umah mmg google pasal FIBROID & tanya dgn kawan2 ibu yg mana ada experience yg sama..tiap2 malam mmg ibu solat hajat,amal surah al-imran,anbiyaa&mariam(surah utk fibroid&cyst)& tak benti2 doa...discuss2 dgn abah weekend nak gi jumpa Pakar di JB coz tak jadi balik KB..dan dalam 1mgu tu ni adalah antara soalan2 yg bertalu2 dituju pada abah

" Macam mana kalau ibu dah tak boleh beranak lagi? " 

" Tak apa ke anak kita 3org je "

" Kalau fibroid ibu jenis yg serius cemaner? "

" Kalau kena operate siapa nak jaga ibu.anak2 lagi siapa nak uruskan? "

Dah panjang sangat....nanti next entry sambung ye episod ibu pi jumpa PAKAR SAKIT PUAN di JB



6 comments:

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

ima,
specchless!
sumpah.. aku takut gak!
tp ko tabah la tu, kalo aku harus kluo ngan airmata..

jgn bimbang ima, adala jalan tu..
apepun, take a good care yer!

erynonelove said...

Ya allah betul ke ni..allah hai takutnya..tabahkan hati kak ima...

Liza Zakaria said...

Ima, byk2 sabar yer...InsyaAllah ada jalannya...kat opis ni ada gok kakok2 sakit tu...ada yg Alhamdulillah ok..cubalah rawatan moden dan alternatif..semoga Ima cpt2 sihat..jgn byk pk bkn2 k..Ima take care..

danishfamily said...

byk2 bersbr ima..su doakan ima akan sihat wlft..jgn stress2..Insya Allah

KOALAJEPONG said...

eemm...sabo ye ma..kami sbg kwn2 akan sentiasa bg support ke mu...g berubat k

armouris said...

terjumpa info ni, juga tentang fibroid… sharing is caring… :) - Kesan Fibroid Terhadap Kehamilan