Followers

Thursday, March 01, 2012

~Hanya DIA yg memahami perasaan ku~

 Sambungan dr entry yg lepas....dr kmarin nak update tp pc cam buat pasal takleh sign in blog...mlm ni dah boleh...

Kami pilih hari Sabtu untuk pergi jumpa pakar O&G...so sabtu lepas lah kami ke JB....memula pilihan kami antara Kuantan @ Kota Bharu....at last pilihan kami di JB coz dkt sikit&kawan ibu yg dulu pernah ada problem cyst pon selalu check up kat sini...inilah klinik pilihan kami


Hampir2 kul 7pg kami bergerak dari umah...walaupon lemah longlai je kaki ni nak melangkah tp gagah kan jugak insyaAllah mana tau ada jalan utk aku sembuh demi anak2 jugak....anak2 dlm kete semuanya ketiduran ..ngantuk pepagi dah gerak ke JB...ibu mmg langsung tak leh nak lelap,kepala ni ligat je duk memikir itu ini....breakfast pon mkn roti je dlm kete...Jam 8.30pg kami dah sampai di klinik ni..ibu cuba tenang2 kan hati ni jugak...after register semua duduk lah kami 5branak ni menunggu giliran..wani kluar dari kereta siap pesan dgn ibu " Ibu,bawak duit banyak2 klinik ni comel sangat mesti kena bayar mahal" ...haha budak2 pon pandai ye kategori kan klinik...kalo ikutkan mmg ramai lah patient kat cni coz doc ni salah seorang doc di hospital puteri JB gak..

Bila dah sampai giliran ibu mmg rasa cam jalan tak guna kaki dah masa tu nak masuk dlm bilik doc..huhu..firstly doc baca kan history delivery ibu...pastu tanya period semua...alhamdulillah period aku mmg ok selama ni..doc pn tanya apa problemnya...ceriter punya ceriter...dco ckp ok...kita scan dulu...cam biasa lah kan scan perot scan ..scan...punya scan doc ckp puas doc duk jelajah perotku huhu doc pn ckp " Mana ada fibroid?!semua clear...rahim pon ok " ...hah...terkezut gak dgrnya...tanya lagi.."ye ke doc?" ...mmg doc cakap semua clear aku pon tgk kat screen besar dpn mata yg duk tergantung kat dinding.."rahim saya ok ke doc?coz doc tu pon cakap rahim saya bengkak" ...doc mmg cakap betul rahim pun tak bengkak...ya Allah...syukur alhamdulillah...hanya DIA yg memahami perasaan aku masa tu....1bdn&otak ni ringan seringan2 nya tau..yg selama ni berat dkt 1mgu gak..doc siap tanya doc mana yg diagnos fibroid ni..tp aku tak mention lah nama doc tu..just bgtau doc kat mersing..tapi aku still tanya dgn doc naper aku kekadang sakit perut kat bawah2 ni...doc ckp maybe angin...oo..mmg aku ni byk angin...tak puas hati..aku bgtau dgn doc..aku ni takut dgn cyst ramai kawan2 kena...dia ckp ok..U dah buat pap smear belom..mmg lepas bersalin yg ke3 ni aku lom buat2 lg...doc tanya nak buat tak...so aku on jelah..sekaligus check...sebelum nak buat pap smear..doc ckp..ok..u takut kan dgn cyst...kita buat vaginal scan....alahai kecut gak dgr coz selama ni dgr experience kawan2 je yg duk cerita...tp nak dapatkan kepastian yg aku ni sihat,aku setuju jelah...alhamdulillah...drpd vaginal scan tu pon mmg nampak ovari kanan & kiri aku sihat ...rahim pon sihat....syukur pada mu ya Allah..doc cakap kalau angin pon mmg boleh wat sakit2 kat bhgn bawah2 perut..lega sikit..so kena cari jln lah nak kasik ilang angin ni lak...

Apa yg doc Mersing ni nmpk dlm pewot aku yg dikategori kan fibroid tu mmg tak tau apa sebenarnya...yg dia tunjuk hari tu sebgai fibroid terletak kat sebelah perut kiri bawah tulang rusuk sket...kalau ikut kan aku ni mmg ada angin medu(org pantai timur panggillah,org luar tak tau panggil apa) kat sebelah kiri bawah tulang rusuk tu..mmg angin ni kalo pegang dapat rasalah segumpal leh gerak ke sana sini..mmg last month pun aku ada pegi berubat dgn ustaz,daripada ustaz tu pon ckp angin merdu ni boleh kacau period,senggugut,kacau rahim&payah nak mengandung..kiranya samalah ye pendapat ustaz tu dgn doc hehe...skrg masih lg ibu duk berusaha utk hilangkan angin tu...tp tak tau lah takut angin tu yg doc tu nampak coz adik hubby ku yg lelaki ada angin pasang pun pernah scan mmg nmpk angin tu...Wallahualam...Semoga Dia sentiasa memberikan aku kesihatan&juga terima kasih pada kawan2 semua yg mendoakan kesihatan ku...

Selepas doc cakap aku ada fibroid..inilah yg aku duk buat & ambik

1)Aku amal Surah Al-Imran,Anbiyaa&Mariam (utk fibroid&cyst) - refer perubatan al-hidayah

2)Ambik produk HPA iaitu Herba Paramaria,Herba Senggugut&Herba Tuju Angin - refer dari page doc2 yg  mengatakan herba2@akar2 kayu insyaAllah MUNGKIN boleh membantu mengecutkan fibroid..

Skrg aku masih terus kan ambil 3jenis produk HPA ni...alhamdulillah...perut aku dah tak sakit2 cam sebelum ni & angin fuyooo...mmg keluar dgn cara membuang yg power terus....haha...


 

10 comments:

Liza Zakaria said...

Alhamdulillah Ima..lega sgt baca biter ni..semoga xdok menda2 la lps ni...

KOALAJEPONG said...

alhamdulillah ma...aku pon tumpang lega...mu ambk produk HPA ye utk angin? aku nie pon byk angin gok...

Znurul said...

Syukur....lega dengar..dan tq berkongsi ilmu

erynonelove said...

Syukur Alhamdulillah lega sgt dgr...tumpang gembira semuanya ok..

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

syukur alhamdulillah Ima..
kl aku jd mu pun otomatik ringan tubuh bler dr ckp tadop nape..

irma said...

a'ah mmg lega yg amat sgt....syukur pada NYA...tq ye buat kawan2 semua yg bg sokongan&doakan sama2

el said...

alhamdulilah kak..xde pape eh..riso jugak psl cyst/fibroid tu kan..skang menjadi2 lak dikalangan wanita..huhuhu thx kak share surah tu

Anonymous said...

mase buat vagina scan ape pakaian pakai?

Liz@ n H@ris said...

alhamdulillah lega kan..:D

danishfamily said...

syukur ke hadrat Nya..jgn lupa buat sujud syukur..:)