Followers

Monday, April 11, 2011

~@ wad kecemasan~


As-salam
nilah faktor2 yg menyebabkan blog ibu bersawang buat beberapa hari ni....on 9/4/11 ira genap 1thn8bln...&  hr tu jugak pepagi pi wad kecemasan hosp Mersing coz ira demam dah masuk 4hr tp x baik2..hari ke3 ira demam dah pi klinik...doc ckp panas ni coz temp dia 38.6 masa tu..tp doc ckp dmm biasa je...paru2 xder problem.doc kasik antibiotik lah

1hr tu dah 3x makan ubat dr klinik tu still xder nmpk apa2 perubahan..tapi tambah lak dgn cirit kaler ijau...sampai meleleh kat seluar.demam lak sampai sejuk kaki tgn&pucat ..kekadang ira menggigil...
Hari ke4 ira demam tu...subuh2 ira mmg dah panas sgt dah...sejuk kaki tgn ni...ibu duk jelom2 lagilah kbetulan kakak sekolah hr tu..nengok kesian sgt dgn ira jd ibu ajak lah abah pi spital ..maka gerak lah kami sambil2 antar kakak pi sekolah..

dipendekkan ceriter sampai wad kecemasan tu suhu dia 39.1..maka kena masuk ubat bontot & kena bogelkan...doc kasik air suh jelumkan ira...doc cakap kena ambik darah..

 ni dah lepas ambik darah...ira ngamok marah sgt dgn MA&nurse coz kerjakan dia...tu selimut tu sbnrnya wat bedung ira 1bdn x nak kasik gerak..kecuali 1tgn je duk luar...(dlm pic tu ira marah dgn nurse yg bedung dia tu...masa tu nurse suh dia wat peace..hehe)

ni doc suh jelum ira satu bdn

 ni tgn selepas kena ambik darah

pastu doc suh masukkan air...
 masa nak ngikat benda alah ni pon satu hal lagi ira ngamok x nak..

memula kena ikat dgn jari....ira duk gerak2 kan jugak...x lama lps tu jarum cam nk tercabot..MA dgn nurse tu usaha baiki balik...coz dorang ckp kalo nak cucuk lg skali lg sakit...xlama pastu ira tertido..x sempat lama lah dia tido dia terjaga...nangis lagi merayu2 dgn ibu&abah suh cabutkan sampaikan air tu kejap benti..kejap slow coz ira duk gerak2 byk sgt...last2 ibu &abah prasan tgn ira cam membesar ...terus panggil MA tu...rupanya jarum dah tercabutdah keluar dr urat tu....itu yg membesar tgn ira...air dah masuk ke lain...terus cabut lah drip tu sbb tinggal sikit je lg dlm 20ml..lega ibu nengok bila dah cabot...mau nya ngamok lagi si ira tu kalo nk cucuk lg..huhu
besar sebelah tgn ira...huhu

alhamdulillah result darah ira xder apa2 problem.ira cirit&demam x baik lg,doc ckp maybe antibiotic x sesuai..jd doc kasik antibiotic lain.Doc pon tanya takut ira ada masalah penyakit lain x&kita org ada musykil apa2 tak,kalo ada apa2 musykil boleh masuk wad tgk cemana...result darah dah ok...kami pon ok lah..puas lah hati kan xder ragu2 apa2..jd kami mmg nak balik lah...hehe
hari ni masuk hr ke6 ira demam..lps tukar antibiotic xderlah perubahan drastik tp adalah perubahan sikit ..cirit ira dah xder&demam tu ada lg tp panas tu mendadak sampai sejuk kaki tgn cam sblm ni alhamdulillah dah xder...mudah2an habis antibiotic ni ira dpt sembuh sepenuhnya...insyaAllah

4 comments:

Syahada Ahmad said...

sian ira. Aliya pun baru baik demam kak irma, tiap2 kali alya nk cukup bulan mesti demam. tp setakat ni masih terkawal, cuma batuk ngan selsema x hilang lagi.

semoga ira cepat sembuh. ;-)

eLYies said...

siannya ira.....riso kan kalo anak demam tak baik2 ni..nasib baik ira takde aper2..huhuhuhu

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

semoga cepat sembuh ye Ira..
mommie pn take rest gak, cikeding dh nampak tu.. =)

danishfamily said...

ira dah nampak susut la..makan byk2 deh