Followers

Tuesday, August 25, 2009

::Baru Dapat Bercerita....::

fuhhh...rasa dalam pantang aku ni hari2 terisi je..macam2 kena buat..tu yg sehari2 berlalu pantas jer...ni yg buat x sabar2 nak balik kg...hehe Hari ni sementara aku free aku br dapat bercerita kisah aku mengepush anak dara aku kali ni..hehe

Ahad 9/8/09 dlm kul 12.30pg aku baru je naik tido dgn wani.si asif&abah nyer duk tgk tv lagi kat bawah.wani duk tanya2 aku biler baby nak kuor?aku suh dia tya baby sendiri lah sbb ibu pon x tau..hehe..dia ckp dia malu...dalam pukul 1 lebih aku rasa pinggang aku lain macam je sakit nyer..tp aku sambung tido lagi sbb rsnya sakit biasa2 kot sbb 1mgu sblm tu aku dah kena sakit tipu..ye ye erk aku igt aku dah nak banak...rupernya sakit gimik jer.itu yg aku biarkan je sakit pinggang aku tu...cuba2 nak tido tp x lelap...sakit tetap ada lagi...jadi kul 2pg aku turun lah masuk toilet..mana tau leh ilang sakit2 tu..pas2 sambung lagi tido tp tetap dah xleh lelap sakit tetap ada lagi..puas aku pusing kanan kiri..aku pon kiralah sakit aku tu brp minit skali..tgk2 tetap je sakit nya 5minit sekali....ermmm rasanya mmg sakit nak branak kot..dlm kul 3pg aku pon try lah kejut huB aku..aku bg tau yg aku sakit perot...dia angguk2 kan kepala jer pas2 tido balik...aku pon sambung lah layan sakit aku yg kejap2 tu..& try lagi kejut laki aku bg tau yg aku rasa aku dah sakit nak banak ni,nak ajak lah dia slow tlg aku kemas2 apa yg patot nk bawak pi spital...tp dia tetap selamber je lagi layan tido nyer.aku pon dah boring duk ats melayan sakit tu sorang2.jadi aku turun lah pi minum minyak slusuh,air zam2&kemas2 aper yg patot.dah siap kemas2 sakit aku pon rasa cam dah kuat lah sket,aku pi naik ats lg kejutkan huB ku..sbnr nya aku sambil2 nak exercise naik turun tangga...wakaka..tgh naik turun tangga tu sakit dtg benti jap nk feel rasa sakit tu..haha.last2 huB aku bangun gak.dia kalo ikut nk terus je pegi tp aku x nak.bg aku biar sakit2 kat umah dlu,xder lah lama aku duk menunggu dlm LR nanti.Jadi aku suggest kat huB aku lepas Subuh lah br pegi.Dah selesai kami solat&siap2 dlm 5.30pg kami bertolak pi spital.tu pon aku suh huB aku drive slow2 je sbb aku leh tahan sakit lagi.On the way ke spital tu aku kol doktor pakar yg aku nk suh dia conduct aku banak nanti.

Sampai spital dlm kul 6pg nurse cek jalan aku dah bukak 5cm tp nurse ckp paler bb aku still tinggi..naik cuak gak aku..yg lawak nyer nurse tu tanya aku scan bb aper?aku jawab girl.dia ckp perot aku cam bb boy besar&pusat pon cam org peknen boy.nurse tu ckp kalo scan girl&pusat cam gini mesti ibunya masa kecik kuat menangis...wakaka...wow!nurse tu mak nujum...mmg tepat skali ibunya masa kecik suka menangis..haha.balik pd citer aku banak ni,aku sedih tau nurse bg tau wad 1st&2nd class smua penuh.aku kena duk 3rd class..huhu.kbetulan masa tu waktu melawat 6pg-7pg.HuB aku malu gaklah duk nunggu c2 kat dpn2 wad 3rd class tu.lps aku salin2 baju,huB aku turun bawah ambik brg2 aku.Aku pon masuk dlm wad menunggu,doktor aku pon dah kol bg tau nurse2 kat c2 jgn pecah kan air ketuban aku lg tunggu dia dtg.Dlm kul 7 lebih camtu br lah doktor aku tu sampai.Masa tu aku sakit pon x kuat sgt pon lg siap duk main sms dgn laki aku smntra tunggu doktor dtg.Doktor cek jalan aku masa tu dah bukak 7-8cm&doktor pon ckp paler bb aku pon tinggi lagi.Aku pon pindah masuk dlm LR.

Masuk LR aku sms huB aku yg aku masuk LR.huB aku kasik smgt lah suh kali ni push betul2,xyah lah vacum lagi.Sakit aku pon x brp kerap sgt,doc pon masukkan drip yg utk cptkan contraction..lps dah masuk drip tu br lah Xtreme sakit nya..haha sampai berbunyi besi2 kat katil tu aku pegang...kahkahkah..aku pon dah lupa dah kul brp jln aku bukak habis.Yang aku tau time sakit tu dtg nak je aku teran terus.Doc suh aku teran jelah coz nak suh paler bb aku turun sbb paler tinggi lagi.Doc tu cool je tunggu aku.Aku ni mmg dah berpeluh sakan sampai lencun baju aku.Doc suh aku minum air..skali je aku minum,aku bg tau doc yg aku xnak apa2,yg aku nak suh bb aku kuar cpt je...haha lawak tol aku masa tu.doc pon leh senyum je..kiranya masa tu yg conduct aku 2org jelah doc tu&1org nurse.Tp ramai yg nurse2 dtg kat aku,sorang2 tya eh lom banak lagi?pas2 smua tya doc tu..doc scan baper berat bb aku coz smua tegur perot aku besar...huhu aku dah x kesah dah baper kg yg penting nk cpt2 slesai.Aku rasa sakit aku banak ni cam aku banak kan wani dlu 3.95kg.Masa asif rsnya kurang sikit sakitnya,maybe asif kecik sket.Biler dah sakit sesgt dlm kepala aku pon mmg duk pikir mesti aku kena vacum lagi ni..xper lah aku redha jer masa tu.entah yg ke baper kali aku teran,nurse tu tegur yg aku push tu dah betul..dia suh push lagi jgn benti.aku pon push jelah sekuat ati...tetiba nurse tu menjerit....haa...kan pandai tu...tuptup aku rasa cam panas je kuar &terus nurse tu letak bb atas perot..dlm masa singkat jer.mmg terkezut aku masa tu sbb aku x tau pon bb aku dah kluar...haha.siap tanya eh dah kluar...wakakaka..sbb aku x cayer aku leh banak without vacum.Aku terus tya doc brp kilo baby aku,huhu xsabar2 tau..nurse c2 yg tgh mandikan bb aku duk estimate bb aku tu mmg besar.Alhamdulillah..selamat aku melahir kan WAN HAZIRAH IRSALINA dgn berat 3.8kg@9.18am..di Hosp Duchess Of Kent Sandakan..aku syukur sesgt coz x kena gunting,maklumlah aku ni berpantang sndiri.nanti susah nak gerak byk2 huhu..haa..ibu nak sgt banak cpt, ira kasik ibu banak awal gak tp 3hr je awalnya dr due...haha.X sabar2 tau masa tu bb duk ats perot lg aku dah sms huB aku yg aku dah banak tanpa vacum..hehe.Mmg berterima kasih lah aku dgn doc tu coz sabar je layan karenah patient dia yg ni...wakaka.ni jelah yg aku ingat kisah aku banak br2 ni.tima kasih byk2 lah sesaper yg wish kat aku hari tu.Sorrylah pd sesaper yg aku x sempat sms.Nak2 lps kuor LR aku bad mood sket coz kena duk 3rd class huhu..lepas aku kuor wad aku timbang berat aku 59kg..huh byk lagi ni kena turun.last peknen berat aku 67kg..fuhh...rupanya dlm perot aku sajer 8kg...haha insyaAllah mintak2 nanti aku cepat sembuh&leh dpt berat asal aku balik...



masa ni dah dlm 3jam lepas aku banak..ni lah 3rd class yg aku kena duk dulu sementara tunggu 1st@2nd class ada kosong..huh sesak..

9 comments:

MUMMY ILA said...

huhu...xtreme tu.. tgk ira pun aku dah seriau. hebat..mmg hebat..ibu kecik anak beso.. sekali klua gedebokkkk.. suspek tol!

anyway tahniah buat kali ke berapa kali ni. selamat berpantang

nasz said...

best nye bersalin tak kena gunting... aduh, mmg nmpk semangat anak dara ko ni kak ima. ko yg kecik dukung ira, aku tgk mcm budak dah 3 bulan je...

erynonelove said...

syukur alhamdulillah.. dah selesai semuanya.

FaizAmYAirieL said...

hadei k ima..tekemut2 aku bace pengalaman ko nih..ekeke..camnela aku thn depan agaknye..huhuhh...tp agak senang jgk ko bersalin kali ni kan..3.8kg tanpa vakum n gunting mmg besh k ima..ehehe..kak ima..mmg sesak nampaknye 3rd class tuu..patotla ko bad mood..tp xpela smuenye dah selamatkan..ehehe..congratess for ur new gegirl ira...

ai said...

Kau criter ni, ngan aku skali mengePUSH! kahhhhhhhhhh...tapi yelah, tgk gambar kau ngan anak kau tu..nampak besar oo dia. hihihi..

Syukur sume dah selamat.. :)

~chekuna~ said...

wah irma... semangat tul baby girl ni...3.8.. mengepush.. hu hu..
tahniah

julia jus said...

ada jgk kenangan d 3rd class tu.hahaaa.besor baby napok kak ima dukung 3 hari bsalin

el said...

gelak aku bc pengalaman ko ni kak
kelakau pun ader..leh plak x sedo bby dah kuar..haaa push gilakk la tu..kahhhh
pasni kene keje kuat lah kak nak turunkan berat tu..heheheh caiyok2..

danishfamily said...

yang penting semua selamat...jadi berat dah turun ke?hehe