Followers

Wednesday, June 17, 2009

::ALHAMDULILLAH BERBALOI::

Alhamdulillah aku bersyukur sesangat...bukan aku nk berbangga tp aku rasa pengorbanan ku berbaloi...sesajer lah nk citer2&kongsi dgn kawan2 smua..wani anak sulong aku kan dah masuk 6thn.kejap je rasa..skrg aku berasa lega&puas hati coz sblm ni aku risau sgt dgn wani,nak2 cousin2 dia yg sama baya dgn dia masa 5thn dah boleh baca buku,paper smua.kita yg tertinggal ni..nak2 sebagai ibu mesti rasa teruja&tertekan gak kan.nak2 aku kat sini xder tadika2 cam kat smjg tu..yg cina2 tu adalah mmg aku & hubby x minat lah.nak gak kan anak2 kita pandai baca doa&adab2 islam ni.sebenarnya masa wani umur 4thn lagi aku dah start beli buku utk ajar membaca ni siri BACALAH ANAKKU yg guna kaedah fonetik.Kawan aku kat sini yg suggest coz dia ajar anak dia dr umah je x antar tadika.jadi aku pon smangat lah.tp masa wani 4thn tu aku teruja sgt kan nak wani cpt membaca sampai wani takut2 dgn aku.terkedu dia kalo aku suh baca buku2 tu.sampai lunyai buku tu tp 1 pon wani x dpt,asyik duk ulang buku 1 tu jer.pas2 aku dh fed up + adik nya asif tgh membesar masa tu.stop mcm tu jer.pas2 5thn wani masuk tadika,tgk2 tadika kat c2 xder lah ajor cam tadika smjg tu kaedah fonetik ke aper2 yg leh kasik budak cpt membaca.asyik2 suh kenal huruf A-Z pas2 kaler2.cikgu pulak garang sesangat jadi wani naik terkedulah kat skolah jd diam jer.aku pon smgt balik nk ajar wani smula kat umah dgn buku ANAKKU tu.Sempat gak antar dia blajor dgn kawan aku sbb takut dgn aku dia main2.Alhamdulillah berkat sabar aku,wani dah boleh bunyikan huruf2 yg gabung2 tu tp + confused sket coz kat skolah dia blajar mengeja sdgkan ANAKKU tu x yah mengeja.Sambil2 tu jugak aku ajar matematik&iqra'.Dipendekkan crita skrg wani dah boleh baca buku cerita,berkat usaha aku kira2 1thn ni.dia pon excited nak baca2 ni.ALHAMDULILLAH aku mmg syukur sesangat.mmg kalo ikut kan org x heran pon skrg budak 3,4,5thn dah boleh membaca tapi dorang sekolah yg ajar.Ni wani aku yg ajar sendiri..mesti org ckp aku angkat bontot sndiri haha ader aku kesah...yg penting bukan aku nk bangga tp aku bersyukur sesangat pengorbanan aku benti keje,jd fulltime hwife,besar kan anak depan mata sangat berbaloi.Sekarang aku dah rasa lega sikitlah utk tahap wani skrg lah(tp nanti masuk skolah rendah cabaran lain pulak kan)kira dia dh cpt tgkap apa yg dia blajar kat skolah.kiranya dia blajar kat sekolah tu ulangkaji apa yg aku ajarkan kat umah.
Baru2 ni sebelum cuti skolah dia bg tau aku yg dia blajar matematik yg macam ibu ajar.Dia bg tau dia dah boleh buat,cikgu siap puji dia pandai dr kawan2 yg lain.Aku pon x ingat yang mana 1.Rupa2nya cara kira tambah2 nombor yg letak dlm kepala tu,pastu wat bentuk lazim tu yg pinjam2 nombor tu.Sebelum ni mmg aku dah ajar kat umah tp masa tu mmg dia tension giler tau lambat sikit nak faham tapi aku selalu suruh dia wat latihan banyak2.Asyik kena marah jer...sampai dia ingat ayat aku,kalo yg kira congak tambah2 no yg lebih dr 10 tu.."simpan dlm kepala otak" wakaka.Kira sekarang kat skolah dia ulangkaji balik semua yg aku ajar...tu yg wat aku lega sikit.Nak2 skrg dia 6thn aku tukar kan dia tadika lain pulak.Dapat lak cikgu lembut jer,br lah wani ni pandai menonjolkan diri dlm kelas,kalo tak dlu mulut takut nk bukak.Takut gak kan skrg darjah 1 advanced giler x mcm zaman kita2 dlu.Drjh 1 baru nk bljar ngeja,kenal2 nombor...huh skrg drjh 2 pon dh kena ingat sifir,kalo terlambat dah tercicir...huhuhu.Sekarang aku dh ada experience insyaAllah nanti asif aku akan mula kan awal2&byk bersabar dr dulu hehe.Skrg pon dah slow2 ajar asif buku 1.Kak Wani nk masuk utk English pulak,mintak2 sempatlah sblm masuk drjh 1 wani dpt hbs kan smua siri English tu,takut tergendala jer nanti ibu dlm pntg..huhu
Kalo kawan2 berminat siri membaca anakku ni murah jer,pas2 kita curik masa kita kat umah sket je..insyaAllah berkat usaha kita sebagai ibu senang anak2 kita nak menerima ilmu ni kan...


ni lah buku yg wani blajar membaca


antara buku2 cerita wani...hehe senang beli kat giant je


nilah latihan kat umah yg wani guna ayat "simpan dlm kepala otak"


latihan dia buat kat umah pinjam meminjam.. haha



English punya..nanti kita masuk yg ni pulak eh wani..


sekarang wani iqra' 2...alhamdulillah dah leh kenal huruf yg sambung2


11 comments:

~~ciklinn~~ said...

alhamdulillah....aku pun kdang kan camtu lah..garang sikit..kesian aku tgok aliff terkedu2 nak baca buku... huhhuhuhuhuh

bila tanya cikgu dia.. kat sek mcmna teacher dia ckp ok sgt dia baca... terkejut aku... huhuhh rupanya baru ku tau dia takut dgn aku...

yuppp seronokkan dpt tgok anak2 membesar depan mata dan tau perkembangan dorang satu persatu2... yg penting kita leh pelok2 anak kita 24 jam.....

ai said...

Mmg lega betul bila anak dah pandai mengira + membaca kan? nak-nak pulak mcm wani ni kau sendiri yg ajar. Aku ni ajra org bleh, tp kalau anak sendiri...mau penyek anak aku kejekan! aku ni takleh nk sabar..keh keh...

Gud blowjob my pren!!

erynonelove said...

betul tu kak irma,wlaupn skg ni bnyk skolah tp klu dpt ajr sndiri lg bagus berkat ibu sndiri..kak ima beli kat mana buku tu..teringin gak nak ajar erisya slow2..wlaupn msih kecik..kenal2 huruf dulu pun ok dah..

irma said...

cik lin~betul..betul...betul...
kak ai~ tq kak ai..
eryn ~ k.ima beli kat KL.tp eryn boleh jer suruh ma eryn kat KB belikan sbb penulis buku ni ore klantan.dia siap ada tadika dia sndri kat klantan.kalu nk address leh mitok dgn k.ima.betul eryn asif pon leh ikut dh skrg sbb dlu masa ngajor wani dia pon dgr skali..jd plate kat sini huruf S tu dia kenal tau bunyi huruf tu..hehe

erynonelove said...

oohh..kt negeri ambe yg trcinta rupanya..address nya tang mana tu kak irma..nnti balik raya ambe nok cari..

strawberi @ mamadira said...

hi..salam singgah..

pandai ye awak mgaja anak...
syukur dpt anak jenis mudah di ajarkan..

berminat nak tukar link..singgah la my blog..

znurul said...

tahniah my fren!berkat usaha ibu..wani,you go girl!!

saveme_zero said...

irma..aku minat buku tu,ko beli kat mana??

fazilzura said...

BESH nye bile anak2 dh pandai membca kan ..
x sabo tungu akil pandai membaca..

Reena said...

bestnya kalau anak2 dah pandai macam tu..lega hari..lagi2 bila akak ajar sendiri...kalau sulong dah pandai yang kedua tu pun tak perlu push sgt..dia belajar sendiri...semoga berjaya...tak lama lagi due right..take care

danishfamily said...

bagus ima bole ajar sendiri...su rasa danish kena mintak org lain ajar,biasa hamda yang ngjar dia.kami dua2 jenis beking...