Followers

Friday, February 12, 2010

~CREAM PUFF~


Ptg kmarin aku punya vit M terlebih dlm bdn ni tau....aisshhh mana leh jadi...pegi gak masuk dapur...tgk2 bahan nak wat cream puff semua ada....jd terus kan bersilat di dapor...kira kali ke2 kot aku buat cream puff dr resepi arwah mama aku....



resepi arwah mama aku ni mmg simple jek aku rasa...meh aku tempek kat cni yer RESEPI NEK PAH kalo ada sesaper nak try..

CREAM PUFF

4 biji telor ayam
2cwn gandum
2 cwn ayer sejok
1/2 bantal butter

Chara2nya:
Didih ayer atas api yg perlahan,mendidih ayer masok butter,chair butter masok gandum.Lepas itu kachau sampai masak gandum.Angkat kachau lagi.Suam masok telor sebiji..sebiji.Kachau sampai rasa berat.(nak bentukkan tu ikut suka kowang lah pakai sudu pon boleh&nak guna piping bag pon boleh)
Lepas itu bakar.(ok suhu&masa aku x tau sbb xder tulis...hehe jd kowang hentam je lah...aku pnh buat 175 cam tu tp lmbt nyer lah nk suh masak..hehe jd pandai2 kowang lah yer)

Ok ni masuk inti dia lak...ikut kowang lah masa tgh bakar tu ke nak buat atau dah siap bakar semua baru nak bakar pon boleh.Cam aku mmg suka inti dia ni x brp pekat sgt kira cam creamy2 cam tu,Jadi aku tunggu semua habis bakar br buat inti...buat inti ni pon kejap jer.

Intinya(SOS)
1/2 tin susu pekat
1 tin ayer
2cwn castard

Chara2nya:
Masak atas dapor.(Ikut kepekatan yg korang nak...pas2 tutup api)
Dah masak leh lah masukkan dlm kulit yg dah masak tu.
**yg intinya ni aku buat separuh je dr sukatan di ats dah cukup utk sukatan inti yg ats...tp kalo kowang nak inti dia byk2 lagi bleh ikut je sukatan inti kat ats ni...

ok ini je...dah siap...pas2 kowang leh makan hehe....aku harap kowang faham lah dgn resepi diats ni yer...aku sesajer ikut ejaan arwah mama aku tu...baru nmpk resepi dr org jaman2 dolu...
SELAMAT MENCUBA

5 comments:

znurul said...

tq for sharing..sebaik2 manusia,yg beri manfaat kpd yg lain.

KOALAJEPONG said...

wah2..leh try nt...1 bantal butter = 250 gram ke?

fazilzura said...

aku suke jgk cream puff beb , dh le comel gebus.. nnt aku try yek resepi ko ni ..

Anonymous said...

dah lama aku cari resepi ni.boleh r cuba.kuih ni la jugak yang aku ngidam masa nh=gandung kat eisha dulu

el said...

bantal???cm ne tu kak...nak torai jugakkkk..tp selain inti dia tu..leh tuko lain x kak..cam buat inti daging ke ape ke cam inti karipap tu